Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ολο και πιο μικροί στα θρανία για ξένες γλώσσες

Από την ηλικία των 8 ετών ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών το 87,4% των παιδιών στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 69,7%. Την Αγγλική μαθαίνει ως πρώτη γλώσσα το 90% των μαθητών στην Ευρώπη

Τα Αγγλικά διδάσκονται ως πρώτη ξένη γλώσσα το 90% των μαθητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ τα Ελληνόπουλα ξεκινούν την εκμάθηση ξένων γλωσσών από 8 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Ελληνες μαθητές σε ποσοστό που φτάνει το 87,4% μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα στο δημοτικό, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος σε επίπεδο ευρωπαϊκό φτάνει μόνο στο 69,7%.

Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνόπουλα ξεκινούν σε αρκετά μικρή ηλικία να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και πρωτίστως Αγγλικά, ενώ, όπως φαίνεται, η πλειονότητα των γονέων θεωρεί ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν μία ξένη γλώσσα, γι αυτό άλλωστε τα ποσοστά πολυγλωσσίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά συγκριτικά με άλλες χώρες.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη νέα μελέτη για τη διδασκαλία γλωσσών σε σχολεία της Ευρώπης, στο πλαίσιο του δικτύου Eurydice, τα οποία παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι τα παιδιά -όσο περνούν τα χρόνια- μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα σε όλο και μικρότερη ηλικία. Δηλαδή, ενώ το 1984 η ηλικία έναρξης εκμάθησης ξένων γλωσσών ήταν τα 12 έτη, σήμερα έχουμε «κατέβει» στην ηλικία των 8 ετών.
source:ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου